GoldStar VCP-4000P: En forløber for hjemmebiografens guldalder

I en tid, hvor videobånd var kongen af hjemmeunderholdning, spillede maskiner som GoldStar VCP-4000P en central rolle i at bringe filmoplevelsen ind i folks stuer. Selvom den måske ikke var lige så kendt som de senere MovieBox-modeller, er denne maskine et fascinerende stykke teknologi, der fortjener sin plads i historien. Med sit enkle design og funktionalitet blev den brugt som udlejningsmaskine under navnet Totalmovie hos udlejningsfirmaet A-B-Collection, og den kan ses som en tidlig forløber for den mere populære MovieBox.

Men GoldStar VCP-4000P er ikke bare et nostalgisk stykke elektronik. Det er en maskine fyldt med interessante tekniske funktioner, som vi nu skal dykke ned i.

En teknologisk pioner for hjemmeunderholdning

GoldStar VCP-4000P blev produceret af GoldStar, som senere blev til LG Electronics, og kom på markedet i midten af 1980’erne. Denne videokassetteafspiller (VCP) var designet til kun at afspille VHS-bånd og havde ikke nogen optagefunktion, hvilket gjorde den ideel til udlejningsbrug. Maskinen var relativt kompakt, men alligevel robust nok til at klare gentagne udlån til kunder, som ikke havde råd til eller ønskede at eje en VHS-afspiller.

Selvom den ikke blev markedsført under MovieBox-navnet, var GoldStar VCP-4000P / Totalmovie brugt på samme måde. Den blev lejet ud sammen med film, hvilket gjorde det muligt for kunder at få en fuld filmoplevelse derhjemme uden at eje det nødvendige udstyr. Den spillede en vigtig rolle i at popularisere hjemmebiografoplevelsen i en tid, hvor VHS stadig var i vækst.

Tekniske detaljer

En af de mest interessante aspekter af GoldStar VCP-4000P er de mange tekniske funktioner, der viser, hvor alsidig og avanceret den faktisk var for sin tid. På bagsiden af maskinen finder vi flere stik og indstillinger, som var vigtige for brugen af maskinen i 1980’ernes fjernsynslandskab:

  • RF-in og RF-out: Maskinen kunne tilsluttes til et TV’s antenneindgang via RF-stik, og dette gjorde det muligt at bruge maskinen, selv hvis fjernsynet ikke havde dedikerede video- og lydindgange. RF-signalet kunne også sendes videre til andre enheder, hvilket var praktisk, hvis der var flere ting tilsluttet samtidig.
  • ATT-switch (on/off): Denne switch, kendt som en attenuator, kunne reducere signalstyrken, hvis det var for kraftigt eller forstyrret, hvilket ville forbedre billedkvaliteten og reducere støj på skærmen.
  • Kanalvælger: Du kunne vælge mellem RF-kanal 32 eller 40, alt efter hvilken kanal dit TV var indstillet til at modtage videosignalet fra maskinen.
  • Pattern Generator-knap (on/off): Dette var en smart funktion, der kunne generere et testmønster på skærmen, som gjorde det nemt at justere fjernsynets billedindstillinger, før du afspillede din film.

På forsiden af maskinen havde GoldStar VCP-4000P en række knapper, der gjorde brugen intuitiv og nem:

  • Eject: Åbnede båndrummet og udskød båndet.
  • Rewind/Reverse (Rew/Rev): Spolede hurtigt båndet tilbage eller viste filmen i omvendt retning.
  • Stop: Stoppede afspilningen eller tilbagespolingen.
  • Play: Startede afspilningen af båndet.
  • Fast Forward/Cue (FF/Cue): Spolede hurtigt båndet fremad eller viste filmen hurtigt frem.
  • Pause: Midlertidig standsning af afspilningen.
  • Counter Reset: Nulstillede tælleren, der viste, hvor langt båndet var spillet.
  • Operate (Standby on/off): Tændte eller satte maskinen i standby-tilstand.
  • Tracking: Et manuelt hjul, der kunne drejes til siderne for at justere billedkvaliteten, så det undgik forstyrrelser og ‘støj’ i afspilningen.

Desuden havde maskinen en tæller på fronten, som viste, hvor langt båndet var spillet, samt to indikatorlamper med teksterne DEW (for at advare om fugtighed) og POWER (som viste, at maskinen var tændt).

Foran på maskinen var der også en analog video- og lydudgang (mono), som kunne bruges til at tilslutte maskinen direkte til TV’et uden at skulle gå gennem RF-signalet.

Et stykke nostalgisk teknologi

Denne model er noget særligt, da den bærer en label bagpå, der indikerer, at den var leaset gennem SBK-Finans A/S i Aabenraa. Det vidner om, at denne maskine var en del af et større kommercielt netværk af udlejningsmaskiner, som gjorde filmtilgængelighed lettere for mange danskere. Maskinen var ikke bare en videokassetteafspiller, men en brobygger mellem biografens magi og hjemmeunderholdningen.

GoldStar VCP-4000P er ikke blot en teknologisk relikvie fra en svunden tid, men et symbol på, hvordan hjemmeunderholdningen udviklede sig i 1980’erne. Den var med til at gøre film tilgængelige for alle, uanset om man ejede en VHS-afspiller eller ej. Med sine robuste funktioner, simple interface og smarte teknologiske løsninger var det en maskine, der kunne håndtere det krav, der fulgte med videobåndets udbredelse. For dem, der husker videobutikkernes storhedstid, vil maskiner som denne altid fremkalde en følelse af nostalgi og minder om den tid, hvor man spændt satte et bånd i maskinen, klar til at se en film derhjemme.

En sjælden perle til salg

Jeg har den store fornøjelse at tilbyde denne sjældne og yderst velholdte GoldStar VCP-4000P til salg. Det er en maskine, der ikke kun er et funktionelt stykke elektronik, men også et stykke kulturhistorie fra VHS’ens storhedstid. Denne videobåndafspiller bærer kun minimale tegn på brug, og den er blevet omhyggeligt vedligeholdt for at sikre, at den stadig fungerer optimalt.

Maskinen leveres i en eksklusiv original lædertaske fra A-B-Collection, hvor den originale danske brugermanual er fastgjort på indersiden, hvilket øger dens autenticitet og samleobjekt-værdi. Derudover har jeg personligt sørget for at rense tonehovedet, så du er sikker på at få en fejlfri afspilningsoplevelse.

Denne GoldStar VCP-4000P er ikke blot et stykke teknologi – den repræsenterer en svunden æra, hvor VHS var centrum for hjemmeunderholdning. Den henvender sig til samlere, entusiaster eller dem, der ønsker et historisk ikon til deres private samling.

Pris: 49.000,- DKK.

Jeg leverer personligt inden for Danmarks grænser, så du kan føle dig tryg ved en sikker overlevering af denne unikke maskine. Det er en enestående mulighed for at erhverve et sjældent fund, som kun vil stige i værdi med tiden.

Blogindlæg er gengivet med forfatterens tilladelse, her er link til Forfatterens originale Indlæg:
https://danielfrank.dk/blog/25820/goldstar-vcp-4000p-en-forloeber-for-hjemmebiografens-guldalder/

Author: Daniel Frank

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *